Bedreiging Koninklijke Marechaussee op Schiphol

De rechtbank Noord-Holland, locatie Haarlem heeft op 26 april 2018 uitspraak gedaan in een zaak over bedreiging.

 

Bedreiging Koninklijke Marechaussee op Schiphol

De verdachte stond in deze zaak terecht voor bedreiging. De verdachte werd er immers van verdacht dat hij op Schiphol meerdere personen heeft bedreigd met enig misdrijf tegen het leven gerecht, dan wel met zware mishandeling door een hamer uit zijn tas te pakken en met deze hamer de glazen deur van de politiepost op Schiphol kapot te slaan, met deze hamer in de hand dreigend de politiepost binnen te gaan, met deze hamer in de richting van één van de  slachtoffer te hebben gerend of bewogen en een slaande beweging te hebben gemaakt in de richting van dat slachtoffer en vervolgens een mes te hebben gepakt. Daarnaast werd de verdachte verdacht van vernieling, door de glazen toegangsdeur van de politiepost op Schiphol te hebben vernield.

 

Oordeel rechtbank Haarlem

Ten aanzien van de bedreigingen oordeelt de rechtbank Haarlem als volgt. Uit de bewijsmiddelen blijkt dat de verdachte op de desbetreffende dag naar Schiphol is gegaan en dat hij met een klauwhamer de glazen toegangsdeur van de politiepost van de Koninklijke Marechaussee kapot heeft geslagen. Vervolgens is de verdachte met de hamer in zijn hand de politiepost binnengegaan en is daar op een aanwezige reiziger afgerend, waarbij hij de hamer in zijn hand hield en een slaande beweging maakte met de hamer. Er waren op dat meerdere mensen in de ruimte aanwezig. Door de harde klap van de glazen deur en door de gewelddadige wijze van binnenkomen hebben deze mensen zich bedreigd gevoeld door de verdachte. De verdachte heeft verklaard dat het niet lukte om op een vreedzame wijze Nederland te verlaten en dat het daardoor maar met geweld moest. De rechtbank Haarlem oordeelt dat de gedragingen van de verdachte zodanig ongeremd en agressief waren dat deze een bedreiging opleveren, zodanig dat bij de slachtoffers vrees kon ontstaan dat zij tenminste zwaar lichamelijk letsel zouden kunnen oplopen.

De rechtbank Haarlem acht al met al wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan bedreigingen en aan vernieling.

 

Strafoplegging rechtbank Haarlem

De rechtbank Haarlem oordeelt dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan een gewelddadige vorm van bedreiging. De ambtenaren van de Koninklijke Marechaussee in een politiepost op Schiphol doen hun werk ten behoeve van de samenleving en hebben zich door de handelingen van de verdachte angstig en ernstig bedreigd gevoeld, dat rekent de rechtbank Haarlem de verdachte zwaar aan. Het handelen heeft geleid tot onrust en gevoelens van onveiligheid bij de betrokkenen en de getuigen. De rechtbank Haarlem houdt rekening met het feit dat de verdachte door de Koninklijke Marechaussee meerdere keren is beschoten, als gevolg hiervan is de verdachte overgebracht naar het ziekenhuis en is hij geopereerd. Bij de operatie zijn 2 kogels uit zijn lichaam verwijderd. Er blijkt volgens het rapport van de psychiater mogelijk sprake te zijn van een psychiatrische stoornis bij de verdachte. Doordat de verdachte kort met de psychiater in gesprek wilde gaan kan dit echter niet worden uitgesloten of bevestigd.

Al met al heeft de rechtbank Haarlem de verdachte veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 6 maanden en de verdachte moet schadevergoedingen betalen aan de slachtoffers.

 

Strafrechtadvocaat bedreiging Haarlem

In deze zaak is goed te zien dat er zware straffen staan op bedreiging. Zelf verdacht van bedreiging? Een ervaren strafrechtadvocaat kan u bijstaan! De advocaat zal uw processtukken opvragen om te zorgen voor een sterk en goed verweer. Op deze wijze zal de raadsman voor u een zo laag mogelijke straf, of indien mogelijk zelfs vrijspraak, bereiken. Wij bereiken niet zelden vrijspraak voor bedreiging! Wanneer u het contactformulier invult neemt een ervaren strafrechtadvocaat voor bedreiging direct gratis en vrijblijvend contact met u op over uw strafzaak in Haarlem! Wij werken landelijk, voor een vaste prijs en op basis van pro deo!

Geschreven door

Juridisch medewerker
Op